top of page

Cik ilgas ir apmācības?

Jautājums: "Cik ilgas ir apmācības?", ir viens no biežāk uzdotajiem jautājumiem. Otrs biežākais jautājums ir: "Kad suns klausīs bez apbalvojuma?". Šajā ierakstā varēsiet atrast atbildi uz šiem jautājumiem!


Sāksim ar vēl vienu būtisku jautājumu - kad jāsāk apmācīt suns? Mana īsā atbilde ir: no pirmās dienas kā suns ir ieradies jūsu mājās! Tieši tā - kucēnu var un vajag mācīt jau no 8 nedēļu vecuma. Nepārprotiet! Šeit es nerunāju par striktām paklausības komandām, bet gan par ikdienas normu mācīšanu (piemēram, tualetes apmācība, uzvedība ap ēdienu, uzvedība komunikācijā ar cilvēkiem, citiem dzīvniekiem, pareiza spēle, savstarpēja kontakta izveidošana, mācīšanās iet pie pavadas utml.), dažādu socializācijas uzdevumu pildīšanu (lai kucēns veidotos par drošu un mierīgu suni). Jo ātrāk sāksiet ar kucēnu darboties, jo harmoniskāka būs jūsu kopdzīve ar suni. Protams, suns var mācīties visu dzīvi un apmācību uzsākt var arī vēlāk, bet process prasīs lielāku piepūli no jums. Tāpat neiesaku gaidīt "lai sunīts paaugas", jo pārmācīt ir laikietilpīgāks un grūtāks process kā iemācīt "no nulles".


Cik ilgi suns ir jāmāca? Šķiet, tik vienkāršs jautājums, kam tiek sagaidīta atbilde ar konkrētu ciparu, piemēram, 10 nodarbības, 3 mēneši utml. Bet viss nemaz nav tik viegli... Pirmkārt, ir jāsaprot jūsu mērķi un ekspektācijas pret suni. Kāds varbūt nodzīvos visu dzīvi lauku mājā un dosies pastaigās pa mežu, kamēr citam paies dzīve pilsētas centrā vai dosies ceļojumos kopā ar savu saimnieku, vai piedalīsies dažādās suņu paklausības un sporta sacensībās.... Katrai no šīm situācijām prasības pret suni ir dažādas. Jo sarežģītākas prasmes no suņa sagaidām, jo ilgstošāks ir mācību process! Otrkārt, būtisks aspekts ir apmācības uzsākšanas laiks. Proti, vai apmācība tiek uzsākta 2-3 mēnešu vecumā un fokuss ir uz mācīšanu, vai tomēr suns jau ir pieaudzis un mēs runājam par uzvedības problēmu risināšanu/suņa pārmācīšanu, kas bieži vien ir ļoti laikietilpīgs process. Treškārt, saimnieka apņēmība un konsistence darbā ar suni ir ļoti būtiska! Jo lielākais darbs jau notiek mājās nevis suņu skolas nodarbībās! Ja ārpus nodarbībām regulāri nestrādāsiet, tad progresa arī īsti nebūs. Ceturtkārt, mācību procesu ļoti ietekmē arī pats suns - tā raksturs, temperaments, dabīgie instinkti, iepriekšējā dzīves pieredze un vai tiek nodrošinātas pietiekošas un atbilstošas aktivitātes sunim katru dienu.

Patiesībā suņu apmācība ir ilgstošs, pakāpenisks process! Lai suns jebkuru prasmi/komandu pildītu stabili un raiti dažādās situācijās un vidēs, šīs prasmes ir konsekventi un pakāpeniski jānostiprina ilgstošā laika periodā. Piemēram, kucēnu saimniekiem ir jārēķinās, ka cītīgs darbs būs nepieciešams 1-2 gadus (atkarībā no šķirnes), jo augšanas periodā sunim ir jāiziet cauri vairākām augšanas fāzēm, kuru laikā mums ir jāturpina nostiprināt apgūtās prasmes. Visgrūtākais mēdz būt pusaudžu periods, jo suns izskatās pietiekoši pieaudzis, bet viņa smadzenes vēl nav pilnībā nobriedušas. Suņiem tāpat kā cilvēkiem smadzenes attīstās no aizmugures uz priekšu, proti, frontālā puslode (kas atbild par impulsu kontroli) vēl nav pilnībā attīstījusies kā rezultātā mūsu pusaugu suņi nespēj vēl 100% kontrolēt savus impulsus. Un ar to saimniekam ir jārēķinās mācību procesa laikā! Arī, kad suns ir pieaudzis, ir vērtīgi ik pa laikam atkārtot apgūtās prasmes. Jo arī suņi var aizmirst lietas, kuras regulāri nepilda!


Labi - sākam apmācību laicīgi, strādājam regulāri, pakāpeniski un ilgstoši... Prasmju/uzvedību apguvei un nostiprināšanai izmantojam atalgojumu, bieži vien ēdienu/kārumus... Cik ilgi man ir jādod kārumi/apbalvojums? Ir jāsaprot tas, ka visbiežāk tās lietas, ko mēs no suņa prasām, pašam sunim ir pretdabiskas. Suns nepiedzimst ar vēlmi iet pie kājas, ilgstoši sēdēt, lekt pāri šķēršļiem utt. Tas priekš suņa ir darbs! Un par darbu dod algu* (*kārumi, spēle, uzslava)! Ikdienas prasmēm, jūs no ēdamā atalgojuma varēsiet atteikties, kad konkrētā prasme ir nostiprināta un suns stabili pilda prasīto jebkurā situācijā. Bet no suņa paslavēšanas gan nevajadzētu atteikties uz visu suņa dzīvi! Sportiskās paklausības prasmēm gan atalgojums ir būtisks katrā treniņā un pēc katrām sacensībām! Treniņš/sacensības = darbs, par labi padarītu darbu suns saņem sev vērtīgu atalgojumu. Padomājiet, vai tad jūs ilgi ietu uz savu darbu, ja neviens nemaksātu jums algu? Tāpēc nevajag komandu izpildi sunim padarīt garlaicīgu un neizdevīgu... Apmācībai ir jābūt interesantai un sunim ir jābūt pārliecinātam, ka viņš/-a saņems sev vērtīgu atalgojumu (jeb algu)!


28 views
bottom of page